Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Koldhævede boller eller brød med havregryn

Madgrisen elsker få ting så højt som hvidt brød. Det er vel nærmest kun en veltimet cocktail og et velhængt stykke kød, som kan gøre mig lykkeligere end velbagt brød med smør. Mellem det kolde, tætte smør og den luftige, svampede krumme ligger et lille hulrum, hvor alle mine drømme bor.

Men set i forhold til, hvor glad jeg er for brød, er jeg helt ubehjælpelig til at bage. Brødet er min ven, men dejen er min fjende. Derfor elsker jeg min søsters opskrift på koldhævede boller, som hun har gennemtestet, videreudviklet og tweaket igennem mange år, så den er foolproof at bruge for et bagefjols som mig. Bollerne skal hæve natten over, men dejen kan holde sig flere dage på køl, så der er boller til flere dage. Og selvfølgelig kan de fryses – jeg tager et par ud af fryseren om aftenen, lader dem tø op på køl natten over og bager dem et par minutter eller fem om morgenen. Så er der varme boller at starte dagen på, og så er Madgrisen allerede i godt humør. BOLLER

Koldhævede boller eller brød med havregryn

Opskriften giver en pæn portion, som er velegnet til frysning

1/4 pakke økologisk gær
1 tsk. salt
1 tsk. honning
ca. 8 dl koldt vand
ca. 2 håndfulde grovvalsede havregryn
ca. 400 g hvedemel
ca. 400 g andet mel, fx spelt-, durum- eller grahamsmel

Rør gær, salt og honning flydende i en stor skål. Hæld vand i skålen og rør de to slags mel og havregryn i dejen lidt ad gangen. Dejen skal være sej, men skal kunne være røres sammen. Sæt dejen på køl mindst seks timer, gerne natten over. Læg klatter af dejen på bagepapir og bag bollerne ved 200 grader i 10-12 minutter. Spis bollerne varme. Med koldt smør. Og ost. Og syltetøj (fx med hindbær og rabarber).

Du kan naturligvis også bruge dejen til et koldhævet brød i stedet for boller – forlæng i dét tilfælde bagetiden med ca. 30 minutter, til brødet lyder hult, når du banker på bunden af det.

Hvilken morgenmad får dig i godt humør fra starten af dagen?

/Madgrisen

6 Comments

    1. Hej Trine,

      Det kommer selvfølgelig an på, hvor store bollerne laves. Jeg får ca. 20 styks ud af ovenstående portion :-)

      /Juliane

  1. Hello fellow Madgris :)

    Jeg tænkte på, om man kan røre gæren ud i vandet ligesom man traditionelt ville gøre, eller om der er en bestemt årsag til at du rører honningen ud med gæren?
    Jeg har egentlig altid troet at man ikke må “mase” gær, men det er måske bare en irrationel reprimande jeg er opvokset med ^_^

    Bedste hilsner
    Mette

    1. Hej Mette,

      Det er da et godt spørgsmål. Jeg har altid fulgt opskriften som den står beskrevet ovenfou har jeg kigget lidt rundt på nettet, og det er åbenbart et stort no-no at røre gæren flydende med salt. Hvis du skal følge kloge bagehoveders råd, skal gæren røres ud i vand og derefter tilsættes honning og salt. Jeg har nu aldrig haft nogen problemer med ovenstående opskrift – den sidder i skabet hver gang, så mon ikke det i virkeligheden kan lykkes på begge måder :-)

      God bagelyst!
      /Juliane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *