Madgrisen har været en bagegris igen. Efterår er virkelig ikke min yndlingsårstid (hej, sommer), men skal det være, så lad det være. Kom blæsevejr, kom halstørklæder, kom hyggetid inden døre med varm chokolade og kager.
Madgrisen elsker nødder i sine cookies, men det gør halvdelen af min omgangskreds ikke. Og det er no fun at have stået i køkkenet og gjort sig umage med dej og og bageplader og whatnot for at se kreationen blive pillet fra hinanden på tallerkenen, så ikke just altædende gæster kan slippe uden om en lille, snottet hasselnød. Så hellere lade være med at komme nødder i. For der er faktisk en anden måde, man kan opnå den afrundede, dejlige smag af nødder i sit bagværk. Hemmeligheden er brunet smør. Brunet smør smager af nødder og karamel og – heldigvis – af smør. Disse cookies er rimelig klassiske, men man kan selvfølgelig pimpe dem med nødder (hvis man, og ens gæster, kan lide dem), appelsinskal, mynteessens eller hvad hjertet ellers skulle begære. Men grunddejen er nu også dejlig nok i sig selv; specielt, hvis man ikke er fedtet med chokoladen (og bruger én af ordentlig kvalitet. Jeg kan lide min chokolade mørk og intens, men det er igen også en smagssag). Spis dine cookies med røde kinder efter en rusketur i efterårsvejret, som belønning for at lave kedelige lektier eller som kompensation for, at det bliver koldere og mørkere for hver dag, der går.
225 g smør
280 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
1/2 tsk. havlsalt
200 g brun farin
110 g rørsukker
1 stort æg
1 æggeblomme
Vanilje til du skammer dig
250 g god, mørk chokolade
Skær smørret i terninger og kom i en kasserolle eller sautérpande ved middel varme. Lad smørret smelte og pisk jævnligt i det. Lad smørret bruse op og blive nøddebrunt. Tag panden af varmen, lige før smørret har den fine og gyldenbrune farve, du gerne vil have (vær forsigtig med, at smørret ikke brænder på. Brunet smør smager skønt, brændt smør smager af kakkelovn). Kom smørret i en skål og lad det køle af.
Vend mel, bagepulver og salt sammen i en skål. Hak chokoladen (groft). Pisk smør og de to slags sukker sammen i en anden skål, til blandingen er ensartet. Tilsæt æg, æggeblomme og vanilje. Fold melblandingen sammen med smør-dejen og vend hakket chokolade i. Ælt dejen sammen – den skal være fedtet, fast og skøn. Dæk dejen med film og lad den hvile på køl i en halv time. Dejen kan i øvrigt fryses på dette stadie, hvis du vil cookie-langtidssikre dit efterår.
Forvarm ovnen til 175 grader. Form dejen til kugler og læg dem på en bageplade med bagepapir med et pænt mellemrum mellem hver cookie. Sæt pladen i ovnen og bag dine cookies 12-15 minutter. De føles meget våde, lige når de kommer ud af ovnen, men sætter sig, efterhånden som de køler. Det er vigtigt, at kagerne ikke får for lang tid – så tørrer de ud og man mister den smukke sejhed i midten af kagen. Spis dine cookies til mælk, kaffe eller te. Glædeligt efterår!
Hvad er dit bedste kulinariske modtræk til kulde og mørke udenfor?
/Madgrisen