Site icon madgrisen.dk

Sexet salat med røget mørbrad, blå ost og kirsebærglace

Madgrisen var et øjeblik bange for at komme til at oversælge salaten her. Det skal jo helst ikke være sådan, at man bliver forført af en opskrift for så at blive skuffet over retten, den resulterer i. Og hvordan kan en salat overhovedet være sexet?

Det skal jeg sige dig. Salaten her er smuk og dramatisk med nogle ret dragende ingredienser. Fx synes jeg, at kirsebær er ret inciterende: Tunge, blanke, mørke, dekadente klaser af saftig godhed. I salaten her bruges bærrene hele, men de laves også til en tæt og farlig glace, der lægger sig på salaten som smukke, sort-røde perler. Blå ost er også ret æggende for mig: Cremet og skarp på samme tid. En levende ingrediens med temperament og kant. Den røgede gris giver salaten umami og kødlig fylde. Jeg ville ikke være ked af at servere denne salat for én, som jeg fik lidt røde kinder af at kigge på.

Hvis ikke der er sommeramoriner i luften, kan salaten også snildt gøre sig til som luksusfrokost eller på en sommermiddagsbord, som skal være lidt ud over det sædvanlige.

Sexet salat med røget mørbrad, blå ost og kirsebærglace

En god håndfuld feldsalat (eller andre spæde blade)
En god håndfuld ærteskud
En god håndfuld modne kirsebær
Ca. 50 g blå ost, fx Blå Kornblomst
Ca. 100 g god, røget svinemørbrad

Kirsebærglace
En god håndfuld modne kirsebær
En lille sjat vand
Ca. 1 spsk. rørsukker
1 citron
Salt og peber

Udsten kirsebærrene til glacen og kom dem i en lille gryde med vand og sukker. Kog bærrene op, til sukkeret er opløst og saften er trukket ud af bærrene. Giv dem evt. nogle stød med en muddler for at hjælpe saften på vej. Si bærrene fra og kom siruppen tilbage i gryden. Lad saften koge ind til en tæt og klistret konsistens (den bliver tykkere ved afkøling, men tyndes også lidt op af citronsaften). Køl siruppen af og pisk lidt citronsaft, salt og peber i.

Skyl og afdryp feldsalat, ærteskud og kirsebær. Anret salaterne på et bræt eller i en fin skål. Bryd den blå ost i mindre stykker. Skær mørbraden i tynde skiver. Fordel blå ost, mørbrad og kirsebær rundt om i salaten. Dryp den mørke glace over og servér straks salaten med godt brød og rødvin.

Den smukke salat (som er smukt fotograferet af Anne Marie Jørgensen, hvis andre smukke billeder kan beundres her) kan sagtens varieres efter smag og humør. Jeg tror fx, at en god og moden gedebørge fint kunne erstatte den blå ost. Og en lynstegt, bleu (blødende) oksemørbrad i tynde skiver som erstatning for svinemørbraden ville hverken gøre dårlige ting for salatens smag eller sans for drama.

Hvilken ret synes du er mest sexet?

/Madgrisen