stenbiderrogn med blinis
Den fancy madgris Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Stenbiderrogn med hjemmestegte blinis og tre slags fyld

Madgrisen var et mærkeligt barn som lille. Jeg drak min første kop kulsorte kaffe som otteårig. Jeg elskede pastrami, oliven og muslinger. Jeg hvinede af lykke, når der var broccoligratin til aftensmad, og jeg vidste ingenting bedre end blå ost (det gør jeg stadig ikke).

Derfor kan jeg også blive helt overrasket, når jeg møder børn (og voksne!), som rynker på næsen over råvarer, jeg elsker særligt højt. Det gælder fx stenbiderrogn. I Madgrisens barndomshjem var det en festdag, når der blev serveret stenbiderrogn – og det er stadig en festdag i Madgrisens nutidshjem. Jeg spiste mig midt over i salte, lyserøde fiskeæg med blinis af boghvedemel og rå rødløg som barn ligeså lykkeligt, som jeg gør det i dag.

Stenbiderrogn er en af de mest raffinerede spiser, jeg kan komme i tanke om. Smagen er fin og sart, men det er konsistensen, der for alvor gør det til en særlig spise. Pop pop pop, siger de små fiskeæg, når de knuses mod ganen. Der er intet, der minder mig mere om forår.

stenbiderrogn

I denne omgang lavede jeg blinis og fyld i tre varianter. Den ene helt klassisk med stenbiderrogn, creme fraiche, finthakket rødløg og purløg. Den anden med stenbiderrogn og avocado-agurke-salsa (som denne). Den tredje lidt mere utraditionel med prosciutto og en salsa af chili og mango. Det smager af solskin, saltvand og forårsfornemmelser. 

Stenbiderrogn med blinis og forårsfornemmelser

Blinis
100 g boghvedemel
100 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
½ tsk. salt
1 tsk. honning
2 dl vand
1½ dl tykmælk
2 æg, delt i blommer og hvider
1 spsk. smeltet smør + ekstra til stegning

Fyld #1
Stenbiderrogn (få din fiskehandler til at rense rognen for hinder)
Creme fraiche
Rødløg
Purløg
Citronsaft
Salt

Fyld #2
Stenbiderrogn
1 avocado
½ agurk
Lidt forårsløgtop
Limesaft
Salt

Fyld #3
Prosciutto
1 mango
Lidt rødløg
½ chili
Limesaft

stenbiderrogn med blinis

Bland boghvedemel, hvedemel, bagepulver og salt sammen. Rør vand, tykmælk, æggeblommer og honning i dejen. Lad den hæve lunt en time. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen sammen med smeltet smør. Bag små, tykke pandekager i smeltet smør ved god varme. Hold dem lune i et viskestykke eller under en tallerken.

Hak rødløg og purløg så fint du overhovedet kan. Skær agurk og avocadokød i tern. Hak forårsløgtop fint og vend salsaen sammen. Smag til med limesaft og salt. Skær ligeledes mangokødet i tern, hak rødløg og chili fint, vend salsaen sammen og smag til med limesaft.

Anret stenbiderrogn og forskelligt tilbehør i fine små skåle og servér forårs-festmåltidet til kølig hvidvin eller øl og solskin ind ad vinduerne.

Hvad er dit bedste forårsmåltid?

/Madgrisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *