Madgrisen læser opskrifter, som andre trækker vejret: Mange, mange gange om dagen. Og jeg undres. Jeg undres over den overflod af opskrifter, som enten taler ned til folk (“Tag pastaen ud af pakken.” Ih, det havde jeg ellers ikke tænkt på) eller går ud fra, at almindelige mennesker har evner og udstyr som en professionel kok (“Soignér kødet og vakuum-pak det med olivenolie og urter”. To sekunder, jeg henter lige min vakuum-pakker. Og skal jeg bruge shampoo på kødet, eller hvad i helvede betyder “soignér”?). Come on, kokketyper. Jeg elsker jer, men I kan gøre det bedre end dét.
Jeg undres måske mest af alt over to små ord, som næsten altid afslutter en opskrift: “Smag til.” Smag til? Med hvad, og i hvilke mængder? De fleste tænker vel på salt og peber, når de tænker på at smage til. Men nogle gange skal der noget mere – eller noget helt andet – til.
Jeg begyndte for alvor at synes, at min mad smagte godt, da jeg lærte at smage til. Med sukker. Med citron. Med salt og peber, ja, men også med soja og chili og honning og eddike. At smage til er mere end at kværne salt og peber ned i gryden. Det er at vurdere, hvad dit måltid mangler og give det et sidste spark, som giver friskhed og styrke og syre og sjæl. Tilsmagning gør en middelmådig ret til en fabelagtig anretning. Du lærer for alvor at lave mad, når du lærer at smage til.
Denne eddike er fantastisk til at give en ret den sidste oomph og sex appeal, der måske mangler. Brug den i salater, saucer, pastaretter – hvorend du savner syre og spice.
En skoldet glasflaske
15-20 røde chilier (eller grønne, eller en blanding, eller præcis dem du har lyst til)
God lagereddike (køb en økologisk, hvis du kan komme til det)
Prik chiliernes skind med en knivspids, så de bliver perforeret. Pak den skoldede flaske med chilier og sørg for, at den er godt fyldt. Hæld eddike på og lad trylledrikken trække, til den har den ønskede styrke. Eddiken bliver stærkere og stærkere, jo længere den lagrer; fjern chilierne, hvis du synes, det bliver for meget. Brug chilieddiken så tit du kan. Jeg har tidligere skrevet om chiliers lykkebringende egenskaber. Der er ingen undskyldning for at snyde sig selv for et dagligt skud spicy lykke.
Hvad smager du helst din mad til med?
/Madgrisen