Site icon madgrisen.dk

Koldhævede boller eller brød med havregryn

Madgrisen elsker få ting så højt som hvidt brød. Det er vel nærmest kun en veltimet cocktail og et velhængt stykke kød, som kan gøre mig lykkeligere end velbagt brød med smør. Mellem det kolde, tætte smør og den luftige, svampede krumme ligger et lille hulrum, hvor alle mine drømme bor.

Men set i forhold til, hvor glad jeg er for brød, er jeg helt ubehjælpelig til at bage. Brødet er min ven, men dejen er min fjende. Derfor elsker jeg min søsters opskrift på koldhævede boller, som hun har gennemtestet, videreudviklet og tweaket igennem mange år, så den er foolproof at bruge for et bagefjols som mig. Bollerne skal hæve natten over, men dejen kan holde sig flere dage på køl, så der er boller til flere dage. Og selvfølgelig kan de fryses – jeg tager et par ud af fryseren om aftenen, lader dem tø op på køl natten over og bager dem et par minutter eller fem om morgenen. Så er der varme boller at starte dagen på, og så er Madgrisen allerede i godt humør. 

Koldhævede boller eller brød med havregryn

Opskriften giver en pæn portion, som er velegnet til frysning

1/4 pakke økologisk gær
1 tsk. salt
1 tsk. honning
ca. 8 dl koldt vand
ca. 2 håndfulde grovvalsede havregryn
ca. 400 g hvedemel
ca. 400 g andet mel, fx spelt-, durum- eller grahamsmel

Rør gær, salt og honning flydende i en stor skål. Hæld vand i skålen og rør de to slags mel og havregryn i dejen lidt ad gangen. Dejen skal være sej, men skal kunne være røres sammen. Sæt dejen på køl mindst seks timer, gerne natten over. Læg klatter af dejen på bagepapir og bag bollerne ved 200 grader i 10-12 minutter. Spis bollerne varme. Med koldt smør. Og ost. Og syltetøj (fx med hindbær og rabarber).

Du kan naturligvis også bruge dejen til et koldhævet brød i stedet for boller – forlæng i dét tilfælde bagetiden med ca. 30 minutter, til brødet lyder hult, når du banker på bunden af det.

Hvilken morgenmad får dig i godt humør fra starten af dagen?

/Madgrisen