Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Chilimarmelade: Pain is pleasure

Madgrisen elsker som bekendt al mad. Men mit kærlighedsforhold til stærk mad er måske mere intenst og opslugende end alle Madgrisens andre mad-kæresterier. Selv smør. Og svin. (Undskyld, smør. Og svin).

Madgrisen tillader sig at være en videnskabsgris et kort øjeblik for at forklare chiliens sælsomme, dragende effekt. Det handler om stoffet capsaicin. Capsaicin (eller C18H27NO3) virker ved at binde sig til receptorer på de neuroner, som kommunikerer signaler om irritation og smerte til hjernen via centralnervesystemet. Derfor gør det ondt at spise chili. Men når hjernens smertesensorer stimuleres, sættes der gang i produktionen af kroppens eget morfinlignende stof, endorfiner, som virker smertestillende. Og ikke nok med det – hjernen sætter samtidig gang i udskillelsen af dopamin: Den kemiske version af positiv bekræftelse, som blandt andet også udskilles under sex og når man med succes har løbet en risiko.

Med andre ord: Det gør godt, fordi det gør ondt, fordi det gør godt, når det gør ondt. Kort sagt: Pain is pleasure.  At spise chilier er som at give sine smagsløg et kærligt, bestemt klap i numsen. Og det er der jo aldrig nogen, som ikke har haft godt af.

Denne chilimarmelade er sød, sur og stærk som bare fanden. Du bliver (videnskabeligt bevist) glad i låget af det!CHILIMARMELADEChilimarmelade

7-8 røde chilier af moderat styrke
4 røde snackpeberfrugter
250 g syltesukker (sukker allerede tilsat tykningsmidlet pektin)
150 ml eddike (jeg brugte æblecidereddike – og det var worth it!)
Salt

Skyl chilierne og snackpebrene. Fjern kernerne fra peberfrugterne, men lad dem gerne sidde i chilierne (med mindre du bruger überstærke chilier. Så er det nok en god idé at fjerne dem). Skær chilier og peberfrugter i skiver på ca. 3 mm. Kom chilier og peberfrugter i en gryde med syltesukker og eddike. Lad det hele koge stille og roligt i ca. et kvarter. Giv marmeladen salt og hæld den på skoldede glas. Spis den fine chilimarmelade i en sandwich med svin, brug den i grillmarinader eller smag en stir fry til med chilikærlighed inden servering. Madgrisen tuder (og sveder og snotter) af lykke…

Hvordan giver du helst chili-tårerne frit spil?

/Madgrisen

2 Comments

  1. […] hvis du synes, det bliver for meget. Brug chilieddiken så tit du kan. Jeg har tidligere skrevet om chiliers lykkebringende egenskaber. Der er ingen undskyldning for at snyde sig selv for et dagligt skud spicy […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *