Den dovne madgris Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Klassiske pandekager

Madgrisen elsker flad mad. Flad mad kan fyldes, smøres, foldes og rulles. Og vigtigst af alt kan man putte alle mulige skønne ting oven på eller inden i den flade mad. Pandekager er måske pragteksemplet på foldelige fristelser: Kongen af flad mad.

Her taler jeg selvfølgelig ikke om fesne, tykke madpandekager, men om skønne, tynde, sprøde-i-kanten, silkebløde-i-midten crepes. I Madgrisens barndomshjem var det fuldstændig legitimt at spise pandekager med syltetøj til aftensmad. Jeg var hysterisk bange for tordenvejr, da jeg var lille – og derfor lavede min far altid tordenvejrspandekager, når det buldrede udenfor. Så holdt Madgrisen kæft – om ikke andet, fordi jeg havde munden fuld af mad.

Disse pandekager er ganske simple og stammer fra Frøken Jensens kogebog, omend jeg har tilsat lidt citronskal til dejen. Spis pandekagerne mens de er varme og friske – for som en gammel vending siger: “Three things in life are a complete waste of time: Alcohol free drinks, reheated pancakes, and falling in love.” Madgrisen kan kun anbefale, at man spilder sin tid på det sidste af punkterne. PANDEKAGERKlassiske pandekager fra Frøken Jensens kogebog

500 g hvedemel
4 æg
1 1/4 dl øl (jeg kan bedst lide at bruge en rigtig mørk øl, fx en porter)
6-7 dl mælk
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
½ tsk. kardemomme
½ tsk. fintreven citronskal
Smør til stegning

Bland de tørre ingredienser sammen i en stor røreskål. Rør æg ud i dejen og rør den derefter lind med øl og spæd til med mælk. Hæld dejen i en kande eller lignende og stil den på køl en halv times tid.

Varm en god pande op og smelt en klat smør på. Hæld lidt dej på panden og steg tynde, fine pandekager – husk at give panden ekstra smør ind imellem. Nogle vælger at komme lidt olie i dejen og dermed slippe for at komme fedtstof på panden – men Madgrisen går aldrig af vejen for at bruge smør. Spis pandekagerne varme og fyld dem med lige det, du har lyst til – is, hjemmelavet syltetøj eller, som Madgrisen bedst kan lide det: Med en lille smule rørsukker og masser af citronsaft. Det er den ultimative comfort food – om det er tordenvejr eller ej.

Hvilken opskrift fra dit barndomshjem kan du ikke holde op med at lave?

/Madgrisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *