Cheesecake med smag af kærnemælkskoldskål

Madgrisen er som sådan mere en saltgris end en sukkergris. Jeg vil altid hellere have forret end dessert, og jeg vil hellere have salte end søde snacks. Men der skal jo være undtagelser. Og cheesecakes er netop dét.

Madgrisen elsker cheesecakes, men jeg kan helt sikkert bedst lide de bagte variationer. De ubagte varianter (ofte lavet på husblas) bliver lige fromage-agtige nok til mig. Denne cheesecake er netop bagt, og den har fået smag af den klassiske kærnemælkskoldskål, som vel er noget af det mest sommerlige i hele verden. Det er som sådan ikke svært at lave cheesecake – det eneste, som man skal være opmærksom på, er at kagen ikke sprækker under nedkøling. Tricket her er at undgå at give kagen kuldechok og altså nedkøle kagen l-a-n-g-s-o-m-t. Jeg serverede kagen helt simplet til dessert, men den gør sig også fortræffeligt som fødselsdagskage. Det er i øvrigt bestemt ikke en slankende kage. Men I havde vel i virkeligheden ikke forventet andet af mig…KOLDSKÅLSCHEESECAKECheesecake med smag af kærnemælkskoldskål

En springform på 24 cm
En stor bradepande
Nykogt vand

Bund
Kammerjunkere
Smør

Fyld
250 g sukker
2 spsk. majsstivelse
1 kg cream cheese ved stuetemperatur
Saft af 1 citron
3 vaniljestænger
3 æg og 3 æggeblommer
200 g creme fraiche, 18% eller 38%
250 ml kærnemælk
Citronmelisse til pynt

Forvarm ovnen til 175 grader. Smør springformen grundigt og pak ydersiden ind i sølvpapir. Knus kammerjunkerne. Bred kammerjunkerne ud i springformen til en jævn bund og hæld smeltet smør over, så kammerjunkerne er mættet.

Bland sukker og majsstivelse i en lille skål og sæt til side. Pisk cream cheese’n let fluffy med en elpisker på laveste hastighed. Tilsæt sukker-majsstivelse og pisk til sukkeret akkurat er blandet i flødeosten. Tilsæt citronsaft og vanilje. Tilsæt æg og æggeblommer én ad gangen (sørg for at osteblandingen er blandet efter hvert æg). Skrab siderne af skålen ned hvis det bliver nødvendigt. Tilsæt creme fraiche og derefter kærnemælk. Pisk i 20 sekunder, så du er sikker på at dejen er godt blandet.

Hæld dejen over kammerjunkerne. Sæt springformen i bradepanden og sæt den i midten af ovnen. Hæld nykogt vand i bradepanden, til det står halvt op ad kageformen. Bag kagen i vandbad i 55-65 minutter. Kagen vil hæve, føles sat i midten og have en let wobble i midten. Fjern kagen fra ovnen og lad den køle af i vandet. Sæt kagen (stadig med folie på) i køleskabet og lad køle natten over. Pynt med citronmelisse og skær kagen ud med en varm kniv. Kagen kan holde sig en lille uge på køl.

Madgrisen synes denne cheesecake er ret fræk, fordi den smager frisk og sommerligt og ikke tungt (som det jo ellers kan frygtes, når man laver kage af et helt kilo flødeost). Jeg vender frygteligt tilbage snart med en anden cheesecake-opskrift, som bestemt ikke er for the faint at heart. Stay tuned!

Hvad er din yndlings-cheesecake?

/Madgrisen

3 kommentar

  1. [...] kom vist til at spille rimelig hellig forleden og i dette indlæg proklamere, at jeg da i hvert fald ikke var en dessertgris. Det er måske ikke helt sandt. Jeg kan [...]

  2. [...] er i dén grad en saltgris. Selvom tidligere indlæg måske har betvivlet det, er og bliver jeg en sucker for hvinende salte og afhængighedsskabende [...]

  3. [...] kan tåle laktose. Det er jo noget værre noget – især når man er glad for kager (farvel cheesecake, so long chokoladekage, adieu cookies). Madgrisen synes et liv uden kage lyder rigtig kedeligt og [...]

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *