Madgrisen er pr. definition ikke fan af konceptet “sundt slik”. Slik skal ikke spises, fordi det er sundt – det skal spises, fordi det er netop det modsatte… Fedt, sødt, snasket. Hellere forkæle sig selv med en enkelt, syndig flødekaramel end spise sig sur og dårlig i sukkerfrit pseudo-slik.
Men dermed sagt findes der jo spiserier, som vel i virkeligheden ville falde under kategorien “sundt slik”, men som smager så smukt af gode ting og kærlighed, at Madgrisen trodser sin aversion mod begreberne “glutenfri”, “laktosefri” og “vegansk”. Disse dadelkugler er netop dét – men er værd at spise for deres smag alene. Spis dem til kaffen, som mellemmåltid, eller kyl et par stykker i ungernes madpakke og optjen instant respekt-point fra pædagoger og forældre. Madgrisen laver dem både, når laktoseallergiske søskende og venner kigger forbi, og når jeg trænger til et sukker/fedt-fix af den øko-hellige slags. Når alt kommer til alt, smager kuglerne nemlig herre godt.
200 g udstenede dadler
100 g cashewnødder
125 g kokosmel + ekstra til at rulle i
2-3 spsk. kakao
1 vaniljestang
Skrab vaniljekornene ud af stangen og bland vanilje, kokosmel og kakao sammen. Blend cashewnødderne til en grov melmasse og bland sammen med kokos-kakaoblandingen. Tilsæt derefter, under stadig blendning, dadlerne lidt ad gangen. Massen virker tør og usammenhængende til at starte med, men på et tidspunkt bliver den “mættet” af dadler, siger “thub-thub-thub” i blenderen og samler sig med ét til en fedtet, halvblank fars. Form farsen til små (!) kugler – hellere for små end for store. Rul kuglerne i kokosmel og stil dem koldt, indtil de skal spises. Madgrisen forestiller sig, at det ville klæde kuglerne at få lidt reven citrusskal eller måske lidt hakket mynte. Prøv din frem, find din egen yndlingssmagsgiver og guf dig lykkeligt og selvretfærdigt igennem den sunde snack.
Hvad er din yndlingsopskrift på sundt slik?
/Madgrisen