Site icon madgrisen.dk

Kvæder kogt med chili og vanilje

kvæder kogt med chili og vanilje

Madgrisen klager gerne ofte og længe over størrelsen på sit køkken. Bevares, jeg har da et køkken af rimelig størrelse, og jeg kender mange, der tager til takke med (meget) mindre. Men jeg mangler konstant plads i mit køkken. Jeg mangler bordplads, når kæmper med mise en place til en kompliceret gryderet. Jeg mangler skabsplads, når jeg gang på gang slæber sjove linser, smørfede shortbreads eller uundværlig olivenolie hjem på kolonialhylderne. Og jeg mangler plads i mit køleskab, for jeg fylder det igen og igen med mere eller mindre funky sylteglas med marmelader, eddiker, chutneyer og andet godt.

Derfor er jeg glad for denne ‘kompot’, eller hvad man kan kalde den. Med lidt god vilje kan man nemlig godt overbevise sig selv om, at den er pladsbesparende i et trængt køleskab… For du kan bruge en skefuld i både det salte og det søde køkken. Kvæderne er ikke overdrevet søde i sig selv, men sukker og vanilje trækker frugten i retning af tærter og dessert (servér fx et par skefulde med en god vaniljeis, eller hak herligheden lidt finere og brug den som tærtefyld). Til gengæld sørger chilien for et lille, uventet kick, som gør, at du også kan servere kvæderne med et stykke kød (Madgrisen ville nok vælge at parre kompotten med lam eller okse). Det er en ægte to-i-en-løsning! Jeg var heldig at få fat i nogle af sæsonens sidste kvæder, som er faste i kødet og har en herlig, karakteristisk, lidt gammeldags smag (hvis det giver mening). Du kan til nøds bruge faste pærer, hvis du ikke kan få fat i kvæder, men det bliver altså ikke helt det samme. 

Kvæder kogt med chili og vanilje

2 kvæder
½ dl god rørsukker
½ dl vand
Kornene af en lille stang vanilje
1 lille chili
Lidt salt

Skyl og afdryp kvæder og chili. Skær kvæderne i grove tern og snit chilien i ganske fine ringe. Skrab kornene ud af vaniljestangen (gem stangen). Kom kvæder, sukker, vand, chili og vaniljekorn (inkl. stang) i en lille gryde og kog nænsomt herligheden op. Lad frugten, til lagen er kogt til en let sirup og kvæderne er gennemtilberedte (de bliver mindre bløde end fx æbler ville blive det, så de kan godt tåle at koge et kvarters tid). Krydr med en smule salt, hæld frugten på et skoldet sylteglas og opbevar den på køl.

Madgrisen kan finde på mange ting at bruge kvæderne til. Servér dem til morgenmad (på yoghurt eller til pandekager), aftensmad (til kød eller vendt i en salat) eller dessert (på is eller i tærter). Giv kvæderne et twist til den salte side ved at krydre den med rosmarin eller estragon, eller dryp dem med citronsaft. På den måde kan to-i-en-løsningen blive itl en mange-i-en-løsning, og det er jo aldrig helt ringe.

Hvad laver du som tilbehør til både søde og salte retter?

/Madgrisen