Madgrisen elsker alt, hvad der er cremet. Derfor elsker jeg selvfølgelig også risotto. Når risotto er lavet ordentligt, og den lægger sig som en doven, lækker lavaklat på din tallerken, er det tæt på at være min livret (i øvrigt et begreb, jeg har meget svært ved at rumme. Alle smukke, veltillavede retter er mine livretter). Men risottoen er ikke desto mindre højt oppe på ranglisten. Det er som at få et tungekys af en parmesanost.
Når solen skinner og forårsfornemmelserne bobler, er det oplagt at komme sit humør i maden. Det gjorde jeg i denne risotto, som fik smag af fennikel, forårsløg og citrongræs. Grundopskriften kan selvsagt varieres igen og igen efter årstid, humør og anledning.
Opskriften er til to personer
200 g risottoris
2-3 dl hvidvin
8-10 dl grøntsagsbouillon
1 lille fennikel
3 forårsløg
1 stilk citrongræs
Smør (en masse)
150 g parmesan (køb den hos en ostehandler. Den er det værd)
Salt og peber
Skær fennikel og forårsløg i ensartede tern. Gem lidt fennikeltop og forårsløgstop til pynt. Giv citrongræsset én på siden af hovedet (fx med en stegepande) og snit den bløde kerne meget fint. Sautér citrongræs og fennikel- og forårsløgstern i smør i en stor sautérpande, til de er bløde og klare. Hæld risottoris på og lad dem stege blanke. Hæld hvidvin på og lad det dampe af og risene optage væden. Spæd derefter til med bouillon lidt efter lidt, til risene er knapt møre. Risottoen skal være lind og blød; den må ikke blive stiv eller kunne stå selv. Giv panden en ordentlig chunk smør og rør reven parmesan i risottoen. Smag til med salt og peber og servér straks med finthakket fennikel- og forårsløgstop på toppen. Risottoen fungerer smukt som tilbehør til fx svin, men kan også sagtens bære at stå alene som ret. Hvis man har risotto til overs og i øvrigt er en gris (og det er man jo), kan man stege sprøde risottodeller på panden og nyde det syndigste tømmermændsfeast, som længe er set.
Hvordan krydrer du helst din risotto?
/Madgrisen