Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Ajvar

Madgrisen elsker alle slags dyppelse. Dyppelse giver ethvert måltid noget oomph, som jeg meget nødigt ville leve uden. Konceptet at dyppe sin mad i noget andet mad for at give mere smag, flere strukturer og andre dimensioner synes jeg er meget tiltrækkende.

Dyppelsen her, som oprindeligt stammer fra det serbiske køkken (Madgrisen kan ikke komme i tanke om én eneste anden serbisk ret. Det må der laves om på snarest), er cremet, sød, syrlig og stærk. Og det bedste er, at man ved bare at kigge på ingredienserne kan forestille sig, hvordan det endelige smagsindtryk kommer til at være. Peberfrugter og sukker sørger for sødmen, eddike tilføjer syre, og hvidløg og chili giver et spark af varme. Har du brug for andet? Madgrisen har ikke, og guffer derfor lykkeligt store mængder ajvar på alle tider af døgnet. På æg, brød, pasta, bagt grønt, med på picnic… Til alting. Ajvar

Ajvar

2 store, røde peberfrugter
1 spsk. sukker (mængderne afhænger af peberfrugternes sødme, så smag dig frem)
1-2 spsk. lys eddike
1-2 fed hvidløg
1-2 tørrede chilier
Salt

Befri peberfrugterne for stilk og kerner og skær kødet i grove strimler. Vend med olivenolie og bag peberfrugterne ved 150 grader i ca. en time. Peberfrugterne må gerne få let brunede kanter, men helst ikke blive for mørke. Lad peberfrugterne køle lidt af og blend dem (fjern skindet, hvis du er fin på den. Skindet har aldrig gjort mig noget) til en knaldorange, ensartet masse. Smag til med sukker, eddike, salt, knust hvidløg og tørret chili. Det er lidt svært at arbejde med mængdeangivelser i denne her sammenhæng, så smag dig frem til en balance du kan lide. Spis med det samme eller opbevar i en ren container på køl.

Hvad er din yndlings-dyppelse? Heinz tæller ikke…

/Madgrisen

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *