Den dovne madgris Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Frikadeller og Madgrisens yndlingskrydderi

Madgrisen har lavet frikadeller hele sit liv. Sådan føles det i hvert fald. Mine tidligste minder om mad er erindringer om hvordan jeg fik lov til at slå æggene ud i min fars frikadellefars og (tryllebundet og stablet op på en køkkenskammel) kunne følge med i, hvordan han stegte en prøvefrikadelle, som jeg så fik lov at smage til.

Frikadellen er en institution i det danske køkken, men den kan også bruges til kulinariske eventyr. Kødbollen er en af de allermest udbredte spiser på jorden, og hver madkultur – og vel egentlig nærmest hver familie – har sine versioner og yndlingskrydninger. Jeg laver mine frikadeller med muskatnød. Muskatnød er Madgrisens favorit, når det kommer til tørrede krydderier. I den friske afdeling er der for mig ikke mange krydderurter, som kan konkurrere med friskplukket, temperamentsfuld, kompleks kørvel. Men når de tørrede krydderier skal i brug, sværger jeg til muskatnøddens hjemlige, pebrede varme. Jeg kommer rigelige mængder muskatnød i så mange retter, som jeg kan komme til: Mos, marinader, bolognese… Muskatnødden er uoverstruffen til svin, lam og okse og hører for mig uløseligt sammen med fars. Muskatnød spiller også smukt sammen med sennep, som disse frikadeller også er rørt med.  Frikadeller

Frikadeller med muskatnød
Opskriften er til to personer – og så er der også deller til fryseren

400 g hakket kalv/flæsk
1 stort løg (jeg var i forårshumør og brugte forårsløg i stedet i denne omgang)
2-3 æg
En håndfuld havregryn
1-2 dl mælk
2-3 spsk. dijonsennep
Rigeligt muskatnød
Salt og peber
Smør og olie til stegning

Pil og hak løget fint. Rør kødet sejt med rigeligt salt og tilsæt løg, æg og havregryn. Rør farsen lind og spæd til med mælk. Krydr med peber, muskatnød og sennep og steg gerne en prøvedelle, så du evt. kan justere smagen. Lad farsen hvile – gerne en times tid – på køl. Form farsen til frikadeller på størrelse med golfbolde og steg dem gyldne og gennemstegte i smør og olie ved middel varme på en stor pande.

Jeg spiste mine frikadeller med quinoasalat (og senere på aftenen som hånddeller med lidt sennep til at dyppe i. Verdens bedste natmad). Opskriften kan (selvsagt) genopfindes igen og igen – jeg elsker at krydre frikadellerne med chili og hvidløg eller frisk timian og oregano.

Hvad er din yndlings-frikadelle-variation?

/Madgrisen

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *