Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Hjemmelavet grøntsagsbouillon

Madgrisen er godt klar over, at bouillonkogning aldrig bliver en folkesport. Der findes jo små handy terninger, som instantly kan forvandle vand til bouillon. Og hvis man er for fancy til bouillonbrikkerne, kan man købe koncentrat på flaske og lege kok på dén måde.

Problemet er, at rigtig mange færdiglavede bouilloner er fyldt med salt og kunstige smagsgivere og tilsætningsstoffer som ikke hører hjemme i noget køkken. Og værre end det: De smager rigtig skidt. Og dét alene er grund nok til at undgå dem.

Hjemmelavet grøntsagsbouillon har mange fordele. Du bestemmer selv, hvilke grøntsager, der skal med i gryden. Jeg koger fx ofte en tomat eller to med i gryden, fordi det giver krop og umami til min bouillon. Du er også selv herre over, hvordan bouillonen skal smagsgives. Jeg krydrer ofte kun med peberkorn og laurbærblade. En timiankvist er heller aldrig af vejen. Til gengæld giver jeg ikke min bouillon salt – det kan jeg altid gøre, når jeg smager til – og mange retter, som jeg bruger bouillon i, får tilført salt fra andre kilder (fx risotto, som får salt fra parmesanosten). Grøntsagsbouillon er himmelråbende simpelt at lave (og en del hurtigere end fx at koge ben til oksebouillon; uden at det dog på nogen måde skal afskrække dig fra at give dig i kast med det!), og du har magten over hvordan den i sidste ende kommer til at smage. Take back the power in the kitchen! GrøntsagsbouillonGrøntsagsbouillon
Opskriften giver ca. 1,5 liter ready-to-use bouillon

2 stængler bladselleri
3 gulerødder
2 tomater
1 løg
2 laurbærblade
10 peberkorn
Olivenolie
1,5 liter vand

Rens grøntsagerne og skær dem i små tern. Varm lidt olivenolie op i en stor gryde og brun grøntsagsternene godt af. Der ligger rigtig meget skøn smag i karameliseringen af grøntsagerne, så det er vigtigt at tage sig tid til at få brunet alting af. Hæld vand på og skru ned for varmen. Lad bouillonen putre ved svag varme en times tid. Skum urenheder fra løbende, så din bouillon bliver fin og klar. Si grøntsagerne fra og kog evt. bouillonen lidt ind. Bouillonen kan fryses, fx i isterningeforme og bruges som base i supper, risottoer, gryderetter… Du vil vitterligt ikke fortryde det.

Hvilken ingrediens insisterer du på at lave fra bunden?

/Madgrisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *