Den dovne madgris Den komfortable madgris Madgrisen i køkkenet

Knækbrød med sesam og græskarkerner

Madgrisen elsker sprøde ting. Mad uden sprødhed kan godt kamme over og føles som babymos i munden på mig. Bevares, jeg elsker også blød mad og guffer gerne både luftig kartoffelmos og silkebløde amerikanske pandekager i mig dagen lang. Men kartoffelmosen må meget gerne for min skyld få selskab af noget, som knaser og giver lidt at tygge på (hej, bacon), og pandekagerne skal helst anrettes med et sprødt element, som giver dem mere struktur (hej igen, bacon).

Glæden ved det sprøde kommer også til udtryk, når det gælder én af Madgrisen største kærlighedsaffærer: Ost. Ost er jo som oftest blød (med mindre det er gratineret, savle savle). Og den bløde ost har altså rigtig godt af at blive serveret med tilbehør, som kan give kontrast i både smag og konsistens. Det kan disse knækbrød. Knækbrødene her er lavet med sesamfrø, græskarkerner, hørfrø og solsikkefrø. Det lyder frygtelig sundt og fuldkornsagtigt, men jeg lover, at det smager endnu bedre, end det nærer. Knækbrødene er ret porøse, så opbevar dem forsigtigt og lad din ost få stuetemperatur, før du smører dig en luksusostemad, så knækbrødene ikke går helt i stykker mellem hænderne på dig. (Ost har i øvrigt altid godt af at få stuetemperatur, før den bliver spist).

KNÆKBRØDKnækbrød med sesam og græskarkerner
Ca. 12 knækbrød

½ dl sesamfrø
½ dl græskarkerner
½ dl hørfrø
½ dl havregryn
½ dl solsikkekerner
½ tsk. bagepulver
1 dl hvedemel
1 dl vand
½ dl olivenolie
2 tsk. salt

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Bland alle ingredienser i en skål til en sammenhængende, olieskinnende dej. Fordel dejen på et stykke bagepapir og læg et andet stykke bagepapir over. Rul dejen ud til ca. 2 mm og fjern det øverste lag bagepapir. Glid bagepapiret over på en bageplade og bag knækbrødene lysebrune og gennembagte, ca. 20 minutter. Lad knækbrødene køle af og skær dem i firkanter med en skarp kniv. Opbevar knækbrødene lufttæt.

Det gode ved at bage sine egne knækbrød er, at du kan variere dem, som du har lyst. Giv knækbrødene smag med soltørrede tomater, oliven, tørret oregano og salvie eller endda reven parmesan… Så kan du spise en ostemad lavet ud af ost (det er en smuk tanke, ikke?). Jeg spiser mine knækbrød med blåskimmelost eller god, fast skæreost. Og gerne to skiver ad gangen.

Hvordan giver du din mad sprødhed og knas?

/Madgrisen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *