Mellemøstlig persillesalat med falafler

Madgrisen spiser nok i virkeligheden mindre kød end man umiddelbart kunne forvente. Kød er dyrt, når man helst spiser økologisk og forkælet kød. Og vigtigere end det: Kød er som sådan ikke nødvendigt for det gode måltid. Don’t get me wrong – Madgrisen er bestemt lykkeligst med trynen fyldt med svin eller oksemørbrad. Men en hverdagsaften eller en søndag eftermiddag med tømmermænd kan sagtens nydes fortræffeligt med grøntsager på tallerkenen. Det er hverken proteinindhold, fedtprocent eller animalsk/vegetarisk oprindelse, som bestemmer Madgrisens diæt. Det er, at maden smager fabelagtigt.

Denne salat er netop fabelagtig – fordi den er simpel og mættende og smager tæskegodt. Spis salaten med yoghurtdressing og chilisauce til, tag salaten med på picnic eller fyld den i et (hjemmebagt) pitabrød. Vegetarisk lykke til selv de mest carnivore iblandt os. FALAFELSALAT_Mellemøstlig persillesalat med falafler

Falafler
250 g kikærter, udblødt natten over
1 lille løg
2-3 fed hvidløg
Lidt bredbladet persille
Lidt frisk koriander
Salt og peber
Ca. 2 spsk. mel
Tørret chili efter smag
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. korianderfrø
Rigeligt olie til stegning

Persillesalat
1/2 agurk
En håndfuld cherrytomater
1 løg
Bredbladet persille
Salt og peber
Olivenolie
Citronsaft

Rist spidskommen og korianderfrø på en tør, varm pande, til de dufter. Stød krydderierne i en morter. Dræn vandet fra kikærterne. Hak løg og hvidløg groft og kom alle ingredienser i en food processor. Kør falafelfarsen fin og ensartet (tilsæt evt. lidt mere mel eller vand, hvis farsen er enten for våd eller for tør). Lad farsen hvile lidt.

Hak løg, agurk og tomater til fine tern (jo finere, desto bedre – men det kommer an på din tålmodighed). Vend grøntsagerne sammen med finthakket persille. Pisk en dressing af olivenolie, citronsaft, salt og peber. Smag til og vend dressing og salat sammen. Lad salaten hvile indtil servering.

Varm olien godt op i en gryde. Den skal syde rundt om spidsen af en tandstik. Form små, flade falafler med hænderne (jeg ejer desværre ikke et falafeljern, så jeg må bruge grabberne) og steg dem nogle stykker ad gangen i den varme olie. Det går ret hurtigt – hold godt øje med dem under stegning. Dryp falaflerne af på fedtsugende papir.

Anret falaflerne ovenpå salaten og servér straks med så mange saucer, at du skammer dig. Jeg synes ikke det er nødvendigt med brød til, men det er jo en smagssag. Madgrisen kan i øvrigt (som alt andet) lide sine falafler til den krydrede side. Du kan skrue op og ned for the burn hvis der er børn eller sarte sjæle i selskabet.

Hvad er din yndlingsret fra det mellemøstlige køkken?

/Madgrisen

4 kommentar

  1. Lone Strand Andersen siger:

    Fesenjaan eller ghormeh sabzi fra det persiske køkken (Iran). Det er i kategorien “brun mad”, men det er fandeme godt:-)

    • Madgrisen siger:

      Uhm, det lyder lækkert og eksotisk – jeg må gå i gang med at researche :) /Madgrisen

  2. Astrid siger:

    Det ser voldsomt lækkert ud. Har du en god opskrift på hjemmebagte pitabrød? Gider ikke pap fra plasticpose…

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *