Madgrisen forstår vel egentlig godt fordelene ved halvfabrikata. Det er nemt, og man får ikke svinet hele sit køkken til. Og hvis man synes det er rigtig ufedt at lave mad, slipper man vel for noget af besværet.
Men Magrisen har så sandelig mere øje for fordelene ved at lave mad fra bunden. Det handler ikke kun om, at det er billigere (men det er det), eller at du slipper for et sandt overflødighedshorn af tilsætningsstoffer (men det gør du), eller at du er herre over hvordan din mad skal smage (men det bliver du – som jeg har skrevet om blandt andet her og her). For Madgrisen handler det om at komme i kontakt med sit måltid – og om at nyde at lave mad.
Det er nærmest terapeutisk for mig at lave gnocchi. Dejen er måske det lækreste, du nogensinde kommer til at have mellem hænderne, og det er intet mindre end fantastisk at se de små guldklumper blive til for øjnene af dig. Du kan vælge at koge dine gnocchi, hvis du har lyst – men jeg elsker dem allerhøjest, når de bliver stegt. Denne gang blev de stegt i baconfedt. Det smagte ligeså syndigt og fabelagtigt, som det lyder.
Hjemmelavede gnocchi med spinat og bacon
Opskriften er til to personer
Gnocchi
2-3 bagekartofler (ca. 250 g skrællet vægt)
40-50 g hvedemel (omtrent en lille deciliter)
1 æggeblomme
Muskatnød
Salt og peber
Spinatsauté med bacon
2 håndfulde frisk spinat
En chunk kvalitetsbacon, ca. 150 g
2 fed hvidløg
Salt og peber
Prik kartoflerne med en gaffel og bag dem i ca. en time ved 200 grader. Halvér kartoflerne og skrab kødet ud af dem. Lad kødet køle lidt af og mos det grundigt. Bland kartoffelmos med mel og æggeblomme, til dejen ikke er klistret. Giv dejen salt, peber og reven muskatnød. Rul dejen ud til fire pølser og skær pølserne i bidder på ca. 2 cm.
Skær bacon i tern og steg det gyldent og sprødt på en varm pande. Tag baconen af panden. Gem lidt af baconfedtet. Steg gnocchi’erne i baconfedt ved lav varme, til de er gennemtilberedte og har fået fin stegeskorpe. Tag dem af varmen. Skyl og pluk spinaten og snit hvidløget fint. Sautér spinat og hvidløg i baconfedtet, til spinaten falder sammen. Anret gnocchi og bacon ovenpå spinaten og servér straks. Madgrisen kan ikke se sig helt fri for at have spist lidt (ca. 60%) af gnocchi’erne under tilberedning. Måske er det derfor jeg elsker at lave mad – fordi det oftest indebærer uendelige mængder af prøvebidder (tilsmagning er vigtigt, siger de kloge. Og Madgrisen er enig).
Hvordan spiser du helst gnocchi?
/Madgrisen