Stegte grønne tomater

Madgrisen er blevet filmanmelder! (Og elsker ti år gamle jokes). Nej, det her er ikke et indlæg om det klassiske sydstats-drama, men om den hjemlige, snaskede ret, som deler dets navn. I Madgrisens hjerte vil paneret mad altid have en større plads end selv de mest klassiske period pieces…

Jeg har været heldig at få de smukkeste, grønne RAF-tomater med hjem fra arbejde. Navnet, der måske for nogle klinger af militante tyske kommunister, dækker over det lidt kryptiske ”Resistante A Fusarium 0″. Fusarium er en slags svamp i jorden, som RAF-tomater altså er resistente over for. Det helt specielle ved RAF-tomaten er, at det er en “ren” sort. I modsætning til langt de fleste tomater, der findes på hylderne i supermarkederne er RAF-tomaten ikke en hybrid af flere forskellige tomatsorter, der bliver kombineret for at øge tomatens hyldetid, gøre dens kød rødere eller dens form rundere. Men hvad RAF-tomaten mangler i holdbarhed, ensfarve og cirkelform findes i dens smag. Den er intens, fyldig og “tomatet”, som man ellers normalt kun smager det i Sydeuropa. Og det kan anbefales!

I denne omgang blev tomaterne dobbeltpaneret i mel og hjemmeblendet rasp, stegt i smør og serveret med citron og en enkel salat. Retten har en lidt gammeldags feel, men er bestemt værd at finde frem fra gemmerne. Jo bedre tomater du bruger, desto bedre bliver resultatet (hvilket vil egentlig giver sig selv og i øvrigt gælder for stort set alle råvarer og retter). STEGTE GRØNNE TOMATERStegte grønne tomater

2-3 af de bedste bøftomater, du kan få fingre i
1 dl hvedemel
1-2 skiver godt, men tørt, hvidt brød
1 æg
Salt og peber
Smør og olie til stegning
Citron

Skær tomaterne i skiver på ca. 1 cm og drys dem med lidt salt. Lad dem trække 5-10 minutter, så de smider lidt væde (dup dem tørre inden du bruger dem). Bland mel med salt og peber i en tallerken. Pisk ægget sammen og kom det i en anden tallerken. Blend brødskiverne til en grov rasp og kom den i en trejde tallerken (jovist, man skal være villig til at tage lidt opvask med retten her, men jeg lover, at det er det værd!). Vend først tomatskiverne grundigt i mel, derefter i æg og til sidst i raps (du kan ikke undgå at panere dine fingre med, that’s part of the fun). Kom olie og smør på en pande ved middel varme og steg tomaterne stille og roligt, til paneringen er sprød og tomaterne er gennemstegte. Giv dem salt, peber og et ordentligt skud citronsaft og servér dem brandvarme med en enkel, grøn salat til. Det smager af sommerferie og regnvejrsaftener, og det synes Madgrisen er helt fabelagtigt.

Hvad er din yndlingsret, som er lidt “umoderne”?

/Madgrisen

4 kommentar

  1. Lone Strand Andersen siger:

    Jeg har nok nævnt det før, men en saltet & kogt kalvetunge er toppen af poppen her – & så ikke andre steder…Grønlangkål % rugbrød er godt til, men det er også dejligt med kogte kartofler, diverse dampede grøntsager & peberrodssovs.

  2. [...] g kødfulde tomater (jeg brugte RAF-tomater, som jeg har plapret om her) 100 g skalotteløg 2-3 spsk. sukker 2-3 spsk. god vin- eller æbleeddike Olivenolie Salt En [...]

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *